Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

Varna a Zlaté Piesky - niečo pre milovníkov histórie, nádhernej prírody, ale aj bujarej zábavy

Tretie najväčšie mesto Bulharska je takzvanou „morskou metropolou Bulharska“. Nachádza sa tu totižto najväčší prístav v Bulharsku a okrem toho i námornícka základňa. Ale aby sme nezabudli na to najpodstatnejšie, je to zároveň prímorské letovisko. Ponúka množstvo starobylých pamiatok, no aj kvalitný nočný život pre tých, ktorí si radi „vyhodia z kopýtka“. Asi dvadsať kilometrov od Varny sa nachádza jedno z najkrajších európskych letovísk - obľúbené Zlaté Piesky, nazývané aj „perla Čierneho mora“. Lemované bukovými a dubovými lesmi, s nádhernými scenériami a čistučkým morom. Čo viac si priať?

Varna

Vzdialenosť od Bratislavy - 1250 km, 1,30 h. lietadlom, cca 21 h. autom.


O meste

Jeho korene siahajú až do šiesteho storočia pred Kristom a v súčasnosti má viac ako 350-tisíc obyvateľov. Je najväčším bulharským prístavom, vďaka čomu sa nazýva i „morskou metropolou Bulharska“. V blízkosti Primorski Park leží populárna mestská piesková pláž spolu s niekoľkými minerálnymi jazierkami. Pozdĺž celej pláže sa tiahne dlhá ulica Plažna Aleja (Krajbrežna Aleja) s množstvom reštaurácií a nočných klubov. V letných mesiacoch je centrom nočného života.

Varna -Bulharsko

Zdroj obrázka: varna-bulgaria.info

Zábava

Počas letnej sezóny sa tu koná množstvo festivalov, napríklad Varenské leto, Medzinárodný jazzový festival či Týždeň mora. No v tomto období to žije aj na pláži. Ak sa chcete ísť vytancovať a potiahnuť až do rána, máte na výber niekoľko miestnych diskoték. Medzi najlepšie nočné kluby ešte nedávno patrili Extravaganza, A-Lounge, či Masai.


Náš tip na hotel: Gladiola Star


Tipy na výlety

Aquarium – v nádržiach tu plávajú morské koníky, piraňe, morské úhory a niekoľko naturalizovaných živočíchov z hlbín Čierneho mora.


Archeologické múzeum – najlepšie svojho druhu v Bulharsku. Obrovská miestnosť s viac ako 100 000 exponátmi z okolia Varny. Môžete tu vidieť napríklad 6500 rokov staré náramky, náhrdelníky a náušnice, ktoré odborníci považujú za najstaršie ľudskými rukami upravené zlaté predmety na svete.


Národné námorné múzeum – jediné múzeum svojho druhu v Bulharsku. Môžete si obzrieť napríklad do betónu zaliatu bojovú loď Družki z Prvej balkánskej vojny (1912). Múzeum zaujme i zbierkami uniforiem, modelov lodí či námorných insígnií.


Katedrála Nanebovýstúpenia Panny Márie – je symbolom mesta a druhou najväčšou katedrálou v krajine. Postavili ju pri oslavách nezávislosti Bulharska v rokoch 1880 až 1886.


Primorski Park – nádherné miesto plné zelene, s výhľadom na more a s plochou viac ako osem kilometrov. V tomto najväčšom, najstaršom a najznámejšom verejnom parku Bulharska nájdete akvárium, kasíno, zoo, delfinárium, hvezdáreň a planetárium.

Primorski Park vo Varne


Zdroj obrázka: BOTANY.cz


Roman Thermae – nasajte trocha histórie a pozrite si zrúcaniny rímskych kúpeľov z 2. storočia nášho letopočtu.


Zlaté Piesky

O stredisku

Právom sa hrdia prezývkou „perla Bulharska“. Nájdete ju v severnej časti čiernomorského pobrežia, obklopenú prekrásnymi bukovými a dubovými lesmi, asi dvadsať kilometrov od mesta Varna. Z roka na rok sa zvyšuje počet turistov z Európy, ale aj z Ázie. Dôvodom na návštevu tohto strediska sú úžasné scenérie, čarovné lesy, nádherná piesočnatá pláž, čisté more, ale i minerálne pramene a jedinečná atmosféra. Pláž lemuje promenáda s hotelovými komplexmi, s kvetinovými záhonmi a príjemnými miestami na pokojný odpočinok. Dopravu tu zaisťuje malý turistický vláčik či rikše a je vybavená sprchami so sladkou vodou, detskými bazénmi, ale aj uzavretými nudistickými plážami.


Ponúkajú široké možnosti športového, kultúrneho a spoločenského vyžitia i nočného života. V štýlových reštauráciách si pochutíte na dobrotách domácej i medzinárodnej kuchyne.


Letovisko Zlaté Piesky je držiteľom medzinárodného ocenenia za čistotu prírodného prostredia Modrá vlajka.


Pláž

Letovisko dostalo svoj názov práve vďaka nádhernej, štyri kilometre dlhej pláži, ktorú pokrýva jemný zlatý piesok a lemujú ju promenády s kvetinovými záhonmi. Jej šírka sa pohybuje medzi 150 až 200 metrov a do mora sa zvažuje dosť príkro. Voda je tu najmä v sezóne zohriata na dvadsaťštyri až dvadsaťsedem stupňov. Letné horúčavy ochladzuje príjemný vánok z blízkych lesov. V blízkosti je tiež aquapark s mnohými bazénmi a tobogánmi.

Zlaté Piesky - Bulharsko - pláž

Zdroj obrázka: thomascook.com


Nájdete tu neskutočné množstvo obchodov, kaviarní, barov a trhov. A ak ste vyznávačom nudizmu, sú tu aj také pláže. Dopravu zaisťuje malý turistický vláčik či malé vozíky, poháňané ľudskou silou – rikše.


Aktívny odpočinok

Vyskúšajte napríklad vodné lyžovanie, windsurfing či potápanie. Zabaviť sa môžete aj na bowlingu, minigolfe a lokustreľbe. Ak si chcete pozrieť okolie a vychutnať krásnu prírodu, k dispozícii sú aj cyklistické trasy a možnosť jazdy na koni. Ani deti sa tu nudiť nebudú. Sú tu pre nich ihriská, bazény s tobogánmi, novovybudovaný aquapark či poníky.


Tipy na výlety

Balchik a Shumen - historické mestečká, ktoré vám ponúknu náhľad do histórie a kultúry Bulharov.


Pobiti kamani (Kamenný les) - 50 miliónov rokov staré a prirodzene vzniknuté kamenné stĺpy. To ste ešte nevideli, pravda? Tvoria geologickú zaujímavosť krajiny a nájdete ich necelú polhodinku od Varny.


Mys Kaliakra - krištáľovo čisté more, do červena sfarbené skalnaté útesy, jaskyne, nádherné prírodné scenérie. A keď sa dostanete až k bráne stredovekej pevnosti, náhle dostanete pocit, že ste sa ocitli v úplne inom svete, v úplne inom čase...


Etar - skanzen s originálnou architektúrou vidieckych domov, dielní a hospodárskych budov.

skanzen Etar - Bulharsko

Zdroj obrázka: uniqueeuropeantravel.com


Srebarna - prírodná rezervácia Srebarna, útočisko viacerých druhov ohrozenej fauny a flóry. Organizujú sa aj výlety do rumunského Brasova, tureckého Istanbulu či egyptskej Káhiry.


Zábava a nočný život

Počas sezóny je toto letovisko miestom mnohých kultúrnych podujatí. Na tunajších diskotékach sa stretávajú mladí ľudia z celej Európy. Nájdete tu veľký počet denných aj nočných barov, v ktorých to „žije až do ránabieleho“. Ak si radi raz za čas trocha „zagemblíte“, svoje šťastie môžete vyskúšať v rulete či black jacku.


Pokiaľ dávate prednosť romantike, skúste prechádzku po pobrežnej promenáde posiatej množstvami kaviarničiek a štýlovými reštauráciami so špecialitami bulharskej kuchyne a folklórnym programom.


Bulharská kuchyňa

A keď už sme pri tej kuchyni, to by bolo, aby sme nespomenuli, na aké lahôdky sa tu môžete tešiť. Lebo, čo si budeme hovoriť, jedlo vie byť jedným z najväčších potešení na dovolenke.


Určite potešíme vyznávačov zdravého stravovania, pretože bulharská kuchyňa patrí medzi najzdravšie v Európe. Miestni kuchári používajú kvalitné suroviny a aj ich vedia správne pripraviť. Nedajú dopustiť na slnečnicový olej, tradičné bulharské korenie čubricu (saturejku) a jogurt, ktorý má svoje korene práve v tejto krajine a Bulhari sú na to hrdí. Jedálniček tvoria ľahké pokrmy, pozostávajúce z množstva zeleniny, kuracieho mäsa, rýb, mlieka a mliečnych výrobkov.


Bulharským národným jedlom je bob čorba - fazuľová polievka z bielej i strakatej fazule, so zeleninou a s údeným mäsom. Medzi tradičné bulharské pokrmy patria i tarator (studená polievka z kyslého mlieka, uhoriek, cesnaku, orechov, kôpru a olivového oleja), kebapčeta (silno korenené, na ražni opečené šišky zo sekaného mäsa), banička (ovčím syrom plnený koláč z lístkového cesta) a balkava (sladký bulharský zákusok). V Bulharsku má svoj pôvod taktiež obľúbený šopský šalát so syrom feta, ktorý je vynálezom obyvateľov Sofie a Dupnice - Šopov.

bulharská polievka bob čorba

Zdroj obrázka: sharemykitchen.com

A čím zapiť toto výborné jedlo? Bulhari majú kvalitné červené vína, označované ako jedny z najlepších v celoeurópskom rebríčku. Typickými bulharskými odrodami sú Gamza a Mavrut. Vzrastá i obľuba bulharského piva. Najznámejším a vraj i najchutnejším je Stara Zagora. A ak chcete niečo tvrdšie, zvoľte vínnu pálenku rakiju alebo anízový likér. Z nealkoholických nápojov Bulhari obľubujú kávu, ale i harmančekový či čučoriedkový čaj.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

First Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00