Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

Je dovolenka v Bulharsku naozaj lacná?

V roku 2017 do štátnej kasy Bulharska vďaka turizmu a cestovnému ruchu pribudlo 1,66 miliardy eur, čo predstavuje 4,6 % HDP krajiny. Len pre porovnanie, v Chorvátsku tento príjem štátneho rozpočtu predstavuje až 20 % HDP. Hoci Bulharsko v tejto oblasti zaostáva, čoraz častejšie sa stáva dovolenkou destináciou Slovákov – minulý rok sem zavítalo viac ako 117-tisíc našincov a tešilo sa tak z celkového prvenstva. Mnoho ľudí sem cestuje kvôli atraktívnym cenám, je však dovolenka v Bulharsku skutočne lacná?

Je Bulharsko skutočne také lacné, ako sa hovorí?

Táto otázka je relatívna, odpovedať na ňu však získate jednoduchým testom: je podľa vás Slovensko drahé? Ak ste odpovedali kladne, rovnako sa vám budú zdať vysoké ceny aj v Bulharsku. Platí to aj v opačnom prípade – ak si myslíte, že Slovensko je lacná krajina, podobne to budete cítiť v Nesebare či vo Varne, pretože ceny v Bulharsku a u nás sú na veľmi podobnej úrovni: niektoré produkty, napríklad mliečne výrobky sú tu drahšie, iné, napríklad ovocie a zelenina lacnejšie. Je však pravda, že Bulharsko v minulosti bolo výrazne cenovo atraktívnejšie, s rastúcim záujmom turistov, ekonomickou úrovňou krajiny a kvalitou poskytovaných služieb sa však tento rozdiel medzi nami prakticky zotrel. Lákavejšie ako ceny tovaru sú tak ceny samotných zájazdov do Bulharska.

Zobrať si levy, eurá, alebo stačí kreditná karta?

Bulharskou menou sú levy, jeden lev v prepočte na euro predstavuje približne 50 centov. Stará pravda hovorí, aby sme nedávali všetky vajíčka do jedného košíka, aj preto je dobrým riešením mať časť peňazí v hotovosti a časť na bankovom účte. Prísť však už do Bulharska s levami, alebo si tu meniť eurá na miestnu menu? Hotelové zmenárne ponúkajú výhodný kurz, takže sa nemáte čoho obávať. Vyhnúť by ste sa však mali rôznym pouličným „vekslákom“, ktorí nemusia mať vždy najčestnejšie úmysly. Čo sa týka platby kartou, množstvo reštaurácií a podnikov túto možnosť akceptuje, vždy je však lepšie mať so sebou hotovosť ako zálohu. Bežným riešením, ako získať levy, je tiež výber z bankomatu miestnej banky, pri ktorom sa nemusíte obávať žiadnych nezvyčajných kurzov.

Sú ceny v celom Bulharsku rovnaké?

Rovnako ako na Slovensku, tak aj v Bulharsku sú mierne cenové rozdiely v regiónoch. Na tie najlacnejšie služby a produkty narazíte na juhu krajiny v oblastiach ako Primorsko či Kiten. Ako sa však posúvate postupne na sever, ceny mierne rastú – nejde však o žiadny dramatický rozdiel. Naopak, priplatíte si v obľúbených a vyhľadávaných destináciách ako Albena či Zlaté Piesky, ktoré sú povestné kvalitou služieb a uspokoja aj náročnejších dovolenkárov. V zásade tiež platí, že tovar v supermarkete je lacnejší ako rovnaké položky v stánkoch či obchodíkoch na pláži.

Koľko za čo zaplatíte?

Základné potraviny sú v priemere o niekoľko centov lacnejšie ako na Slovensku, napríklad za kilo múky zaplatíte v Bulharsku 1 leva, teda 50 centov a za liter mlieka 1,85 leva. Hoci ovocie aj zelenina sú približne na rovnakej cenovej úrovni, tešiť sa môžete na ich vychýrenú kvalitu – pred desiatkami rokov to boli práve Bulhari, ktorí na slovenských trhoch mali tú najlepšiu ponuku. A aké sú ceny v reštauráciách? Rôznia sa od ich úrovne, v bežnom bistre zaplatíte za jedlo 10 – 15 leva, v reštaurácii pri mori takmer dvojnásobok. A čo služby na pláži? Ležadlo či slnečník si môžete prenajať za 5 leva na deň, v prípade, že by ste sa chceli zabaviť v aquaparku, pripravte si približne 25 leva.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

First Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00