Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

Oblasti Turecka tak, ako ich nepoznáte - časť II.

Oblasti Turecka tak, ako ich nepoznáte - časť II.


Predstavíme si ďalšiu oblasť Turecka a to je Egejský región, ktorý sa nachádza v západnej časti Turecka a Marmarský región, ktorý sa nachádza v severozápadnej časti Turecka.


EGEJSKÝ REGIÓN (EGE BOLGESI)

Názov má od Egejského mora. Hranice regiónu zahŕňa pohorie Kaz a pohorie Madra. Na severe pohorie Simav, na juhu Pohorie Karakuş a pohorie Göreli. Vo východnej časti pohorie Emir a v západnej oblasti je spojená časťou çanakkale a pohorím Bababurunom.


Nachádza sa tu niekoľko známych letovísk:

Izmir 


Bodrum


Kusadasi 


Didim

Väčšina obyvateľov v Egejskom regióne sa živí poľnohospodárstvom, ktoré má priaznivé podnebie, najmä pre niektoré plodiny, ktoré sú vhodné pre stredomorské podnebie ako olivy, hrozno...)

Keď sa presúvame z časti Egejského mora do oblasti Vnútornej Anatólie, kvalita poľnohospodárstva sa mení na pestovanie obilia a chov zvierat. Pšenica je na prvom mieste pri pestovaní obilnín, po ktorej nasleduje jačmeň a kukurica.

Dôležitá je aj produkcia čerstvej a sušenej zeleniny v regióne. Keďže sú klimatické podmienky vhodné, pestuje sa zelenina (paradajky, fazuľa atď.) a odosiela sa do iných regiónov. Výsadba cibule a zemiakov je bežná. Cícer sa pestuje väčšinou zo strukovín. Bežné je aj pestovanie a predaj melónu.

Za symbol riviéry možno označiť pláž Oludeniz. Nachádza sa v tzv. Modrej lagúne 15 km od antického mesta Fethiye. Niektoré úseky pláže sú posiate kamienkami a je často zaraďovaná medzi najkrajšie pláže. Lákadlom je možnosť vyskúšať si napríklad paragliding.

MARMARSKÝ REGIÓN (MARMARA BOLGESI)

Marmarský región s rozlohou zhruba 73 000km² s patrí k najmenším, ale zato najhustejšie osídleným tureckým regiónom. Tvorí okolo 8,6% tureckého územia. Jeho názov je odvodený od Marmarského mora.

Turecké najväčšie mesto Istanbul je „neoficiálnym“ hlavným mestom regiónu.

V Marmarskom regióne je zmiešané stredomorské podnebie, ktoré je charakteristické vlhkým subtropickým podnebím na brehu Egejského a juhu Marmarského mora, prímorským podnebím na pobreží Čierneho mora a vlhkým kontinentálnym podnebím vo vnútrozemí. Letá sú teplé až horúce, vlhké a mierne suché, zatiaľ čo zimy sú chladné a čo je prekvapivé niekedy aj snehové.

V tomto regióne bolo umiestnené aj povestné a vychýrené mesto Trója.

Provincie/mestá: Balıkesir, Bilecik, Bursa, Çanakkale, Edirne, Istanbul, Kırklareli, Kocaeli,

Sakarya, Tekirdağ, Yalova.

Určite treba spomenúť Çanakkale, ktoré jevýznamné archeologické nálezisko. Oblasť v okolí mesta bola obývaná už tri tisícročia pred naším letopočtom. Vďaka dobrým podnebným podmienkam sa tu civilizáciám darilo, čoho svedkom sú rozsiahle vykopávky v neďalekej Tróji.

Najnavštevovanejším mestom v tomto regióne patrí Istanbul. Destinácia, obľúbená najmä pre milovníkov histórie. Mesto, ktoré sa nachádza na rozhraní dvoch svetadielov Európy a Ázie. Je umiestnený priamo na pahorkoch pri brehoch Bosporskej úžiny, Marmarského a Čierneho mora a zálivu - Zlatý roh. Pôvodne hlavné letisko bolo Atatürkovo letisko, ktoré sa nachádza v štvrti Yeşilköy na európskej strane, asi 24 kilometrov západne od centra mesta bolo hlavným bodom leteckej dopravy (https://solvex.sk/first-minute-dovolenka/letecka-doprava) a teraz známe od roku 2019 patrí novopostavené letisko „New Istanbul Airport“.

Veľmi obľúbená a známa štvrť je v okolí Modrej mešity, ktorá je hlavným bodom pri výbere dovolenky, pretože významné pamiatky sa nachádzajú v tejto oblasti. Ponúka viaceré pamiatky zaradené do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Unikátnu prehliadku mesta ponúkajú výletné plavby. Mnohé ulice Istanbulu ležia na kopcoch a ponúkajúpanoramatické výhľady na mesto. Nezabudnuteľným zážitkom je návšteva Grand Bazar, ktorý má vyše 1000 obchodov.

Predstavili sme si ďalšie oblasti Turecka, kde tak tiež každoročne zavíta veľa turistov. Medzi vyhľadávaným mestom patrí najmä Istanbul a v letnej sezóne okolie Izmiru pre letné dovolenky v špičkovým hotelových rezortoch.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

Last Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00