Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

Chorvátsko – Split a blízke okolie

Chorvátsko – Split a blízke okolie

Po veľmi dlhej dobe sa v letnej sezóne 2020 konečne aj Slováci dočkali priamej leteckej linky z Bratislavy do Splitu. Let je veľmi rýchly, trvá zhruba hodinku a pol. Chorvátsko patrí medzi top destináciu v každej letnej sezóne. Informácia o novom leteckom spojeníurčite poteší každého, kto Chorvátsko chcel navštíviť, ale odrádzala ho dlhšia cesta autom či autobusom. Odlety sú organizované každú stredu a nedeľu, čo umožňuje kombinovať rôznu dĺžku pobytov. Lety sú prevádzkované spoľahlivou leteckou spoločnosťou Air Explore. Transfer z letiska Vám vie zabezpečiť CK Solvex za príplatok, alebo si ho viete zabezpečiť sami. Najvýhodnejšie je však využiť miestnu hromadnú dopravu, keďže je dostatočne časovo frekventovaná, rýchla a cenovo oveľa výhodnejšia ako súkromný transfer.

Určite nie náhodou bolo letisko Split vybraté za príletové miesto pre túto sezónu. Split je jedno z najslnečnejších miest v Európe a je výborným východiskovým bodom pre letnú dovolenku. Ako sme už spomínali v predošlých článkoch, toto mesto je historickým klenotom Dalmácie ale i celej Európy. Naväčšou historickou pýchou mesta je samozrejme Diokleciánov palác. Ten je zaradený do zoznamu svetového dedičstva UNESCO. Bol vybudovaný na prelome 3. – 4. storočia z bieleho vápenca ako prepychové sídlo cisára Diokeciána. Vstup do paláca bol možný cez 3 brány – Zlatú, Striebornú a Železnú.Po pôvodnom antickom schodisku sa dá vstúpiť do najzaujímavejšej časti paláca, na peristyl, vnútorný dvor paláca, kde sa nachádzajú korintské stĺpy z ružového a bieleho mramoru. Vo východnej časti nádvoria sa nachádza Diokeciánovo mauzóleum, ktoré bolo neskôr upravené na katedrálu sv. Dominia (sv. Duje) a dnes tvorí jej jadro. Dominantu chrámu tvorí zvonica, ktorá bola pristavená k chrámu v 13. - 15. storočí a je z nej fantastický výhľad na mesto a okolie. V areáli paláca sa nachádza aj niekdajší Jupiterov chrám – teraz baptisérium sv. Jána Krstiteľa,nájdete tu aj 14 sfíng, ktoré nechal cisár priviezť z Egypta. Z modernejšieho obdobia sa tu nachádza 8 metrov vysoká bronzová socha biskupa Rehora Ninského – významná osobnosť chorvátskej histórie. Z historických pamiatok určite stoja za návštevu aj Kostol sv. Františka a františkánsky kláštor, Hrvojova veža, námorné múzeum – umiestnené v barokovom paláci, ako aj dodnes využívaný rímsky akvadukt z 3. storočia, nachádzajúci sa na okraji mesta.

Diokleciánov palác

Pre tých, ktorí majú radi aktívnejšiu dovolenku, Split ponúka veľa športovísk. V Splite vznikol šport, ktorý savolá picigin. Je to loptová hra, ktorá sa hrá na piesočnatej pláži v plytkej vode. Od roku 2005 sa tu každoročne usporadúva Svetový šampionát v picigine. Najčastejšie sa hrá na pláži Bačvica. Po celom meste sú rôzne ihriská – môžete si zahrať futbal, minifutbal, volejbal, basketbal, tenis či badminton. Zaujímavosťou je, že v Splite je dlhoročná tradícia v hraní bowlingu, ktorá siaha už do obdobia spred 2. svetovej vojny, preto tu nájdete veľa bowlingových hál. Najvyhľadávanejším športovým terénom je kopec Marjan s rozľahlým lesoparkom, kde je vybudovaná sieť bežeckých chodníkov, turistických trás, ale aj trás pre priaznivcov horskej cyklistiky. Nezabudli samozrejme ani na lezcov, ktorí okrem klasického lezenia v prírode, môžu navštíviť lezecké centrum s umelými stenami v mestskej časti Poljud. Vodné športy samozrejme nesmú chýbať v prímorskom meste. Okrem tých klasických, kde si môžete požičať vodné skútre, motorové člny alebo napríklad aj jachtu je v tejto oblasti populárny windsurfing vďaka priaznivým podmienkam. Prírodné podmienky zas prajú potápaniu, preto tu nájdete aj potápačskú školu.Split športom vyslovene žije a môžete tu dokonca navštíviť múzeum športu a futbalový štadión Poljud, ktorý bol vyhlásený národnou kultúrnou pamiatkou.

Lesopark - kopec Marjan

Spoznali sme históriu aj športové možnosti v Splite. Čo sa týka kultúry letná sezóna je naozaj bohatá na rôzne kultúrne podujatia. V júli a auguste sa tu koná Splitské leto – medzinárodný festival opery, koncertov, činohry, tanca a pouličného divadla. Sú to podujatia a predstavenia za účasti rôznych domácich i zahraničných umelcov a koná sa pravidelne už od roku 1954. V súčasnosti môže svojou kvalitou konkurovať známym európskym kultúrnym festivalom. Ďalšou známou akciou je Splitský festival, s tradíciou od roku 1960, kde vystupujú najväčšie hviezdy chorvátskej popmusic. Najväčšiu párty so svetoznámimi DJ´s môžete zažiť na podujatí Ultra Europe. Na pláži Bačvice si môžete zájsť pozrieť dobrý film do letného kina. Taktiež môžete navštíviť niektoré z početných múzeí, ktoré sa v Splite nachádzajú.

Pláž Bačvice

Z výletov do blízkeho okolia určite odporúčame už spomínaný vrch Marjan, kde sa pohodlne dostanete turistickým ekovláčikom. Okrem športových aktivít a nádherných výhľadov tu môžete zájsť aj do menšej ZOO, kde žije len približne 500 zvierat. Iba 5 km od Splitu nájdete význámné archeologické nálezisko z čias antiky – mesto Solin, ktoré tiež stojí za návštevu. Keďže Split je 2. najväčší lodný prístav v Chorvátsku, je možné odtiaľ absolvovať aj výlety na blízke ostrovy napríklad na ostrov Brač s jeho ikonickou plážou Zlatni rat. Preplaviť sa môžete tiež národnýmparkom Kornati. Ak si chcete užiť romantické pokojné pláže, určite sa vyberte na návštevu ostrova Hvar.

Ostrov Brač - pláž Zlatni rat.

Tešíme sa na Vašu návštevu na pobočkách cestovnej kancelárie Solvex a radi Vám pomôžeme s výberom Vašej dovolenky v Chorvátsku.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

First Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00