Keď
sa povie Turecko, väčšina z nás si ako prvé predstaví kebab, arabský
chlieb pita, či ich typickú kávu. Je tu však ešte veľa čo objavovať. Turecká
kuchyňa je plná pestrých chutí, ktoré ulahodia nejednému gurmánovi.
Turecká kuchyňa - to je aj kombinácia mäsa (kuracieho, teľacieho či jahňacieho), zeleniny a korenia. Vôňa škorice,
vanilky, byliniek, chilli... A žiadne náhlenie sa, všetko si treba náležite
vychutnať! Len tak objavíte skutočné čaro tejto kuchyne.
Zdroj obrázka: tooistanbul.com
Pača - hustá ovčia polievka z vnútorností, mäsa, kĺbov, mozgu a ďalších
častí.
Saç tava - kúsky kuracieho mäsa s nakrájanou zeleninou, podávané na kovovej miske, zahrievané zospodu aj počas
konzumácie.
Imam Bayildi – baklažány plnené paradajkami, cibuľou, petržlenovou vňaťou, oreganom, ale i hrozienkami, škoricou a mnohým iným...
Muhlama - fondue z masla a syru, do ktorého sa pridáva kukuričná múka.
Ak si chcete
niečo len tak zobnúť, určite ochutnajte tamojšie pistácie, sezamové rožteky zvané simit alebo žemľu borek, plnenú mäsom, syrom a zemiakmi.
Saleb - zvláštny horúci nápoj
podobný mliečnemu pudingu, vyrobený z
koreňa orchidey a niekedy aj z kukuričného škrobu, dochutený
cukrom a škoricou.
Ayran - slaný jogurtový nápoj, niekedy sa pridáva i uhorková šťava a cesnak
alebo mäta.
Boza - silný studený nápoj, pochádzajúci zo strednej Ázie. Ide o kvasený bulgur s prídavkom cukru a vody.
Prečítajte si tiež:
Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu