Priatelia a sme tu opäť. Aj dnes sa Vám pokúsime priblížiť ďalšiu oblasť nádhernej prímorskej krajiny Bulhraska. Predstavíme južnú oblasť Prímorskoa jej strediská: Sozopol, Djuni, Prímorsko, Tsarevo, Lozenec.
Prímorsko je preslávené letovisko s jemným zlatým pieskom, piesčitým dnom a plytkým teplým morom.Rozkladá sa na dvoch piesčitých výbežkoch, medzi je široký záliv. Miestami je pobrežný pás chránený piesočnými dunami. Je to navyhľadávanejšie stredisko slovenských turistov na pobreží Čierneho mora. Práve v tomto stredisku CK Solvex ponúka služby hotela Orios, ktorý bude počas sezóny 2020 patriť len slovenskej klientele (https://solvex.sk/dovolenka/bulharsko/primorsko/orios ).
Severná pláž Prímorsko
Video Prímorsko inak www.youtube.com/watch?v=qhXKulUJhrY
Sozopol je malebné starobylé mesto s krivolakými uličkami, lemované typickými domčekmi s vysunutým dreveným poschodiami a kamennou podmurovkou. Rovnako ako Nessebar je staré mesto najnavštevovanejším miestom. Mestská pláž je neoddeliteľnou súčasťou starého mesto a jeho parku.
Sozopol trochu inak
Video Sozopol zhora www.youtube.com/watch?v=2OJ4gj6xPAs
Stredisko Kiten leží v tesnej blízkosti Prímorska v podhorí Strandžy. Dlhé pláže sa striedajú so skalnými útesmi. Najznámejšia je severná pláž Atliman, ktorá predstavu skutočný raj pre turistov svojímjemným pieskom a pokojným morom. Určite čo privádza mnoho klientov do tejto oblasti sú pieskové duny v oblasti.
Zaujímavosťou tejto oblasti je festival ohňových tancov na sviatok sv.Konštantína a Eleny (3.juna), sa v neďalekej dedinke Balgari. Tanečníci (Nestinari) prechádzajú bosými nohami po žeravom uhlí. Netreba však smútiť, každé stredisko organizuje Bulharský večer. Počas večere spojenej s ochutnávkou bulharskej kuchyne a rôznorodých vín, zažijete atmosféru typickej kultúry a tanca.
Video Kiten a Tsharevowww.youtube.com/watch?v=J7QMmaIL_ZU
Celkový oddych a ničím nerušenú dovolenku Vám určite spríjemní tradičná bulharská kuchyňa, ktorá je považovaná za jednu z najzdravších v Európe. Kombinuje v sebe grécke, turecké a východoeurópske vplyvy. Zelenia (najmä paradajky, uhorky, baklažán, paprika), mäso (veľmi často mleté), ryby (pečené či pražené) predstavujú 3 základne piliere bulharskej gastronómie.
Z tradičných jedál Vám určite odporúčame ochutnať studenú uhorkovú polievku tarator alebo fazuľovú bob čorba, ďalej môžete pokračovať pokrmom z mletého mäsa ako kebapčeta, šišce alebo kjufeta a na záver si určite dajte šopský šalát alebo šalat snežanka. Ako dezert ochutnajte baklavu, prípadne degustujte vína Red Misket, Diamiat, Pamid, Gamza a Mavrut. Pre odvážnejších bude dobrá voľba tradičná liehovina Mastika či rakija, alebo niektoré z tunajších pív Kamenitza alebo Zagorka.
Bulharské špeciality FOTO: Encyklopédia poznania
Veríme, že toto leto 2020 navštívite Bulharsko abudete očarený krajinou, ktorá Vám ostane v srdci. Tešíme sa na Vás!
Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu