Dovolenka s nami

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00

Vyberte krajinu, stredisko, hotel ...
Od - Do
Dĺžka pobytu



x Zrušiť filter
Dospelí






x Zrušiť filter
Deti





x Zrušiť filter
Doprava

Vyberte si dopravu


x Zrušiť filter
Rozšírený filter

Termín




Cena

EUR

Strava








Typ zájazdu





Ostatné






Úroveň hotela od

Úroveň hotela do

Vybavenie hotela



Vyberte si krajinu




x Zrušiť filter

​Zdravotné účinky dovolenky pri mori na vaše telo a dušu

Pobyt pri mori môže mať pozitívny vplyv na vaše zdravie: čím bližšie ste k vode, tým lepšie sa cítite. V skutočnosti je z histórie známe, že lekári predpisujú liečebné výlety na pobrežie už od 18. storočia a aj nedávne štúdie naznačujú, že spojenie medzi morom a zdravím je vedeckým faktom.

Nielen že pobrežie podporuje dobré fyzické zdravie, mohli by sme veľa písať aj o tom, ako zlepšuje naše duševné zdravie. Rodinná dovolenka v Chorvátsku môže byť správnym liekom na stres, zatiaľ čo romantický útek na Cyprus môže okrem zastavenia sa aj oživiť váš vzťah.

Máme pre vás pár dôvodov, prečo by ste mali naplánovať svoju ďalšiu dovolenku na pláži.

Benefity pre telo

Byť blízko pri mori je upokojujúce. Výskumníci zistili, že zvuk morských vĺn mení nastavenia mozgu, ktoré nás dostávajú do hlboko uvoľneného stavu a omladia telo a myseľ. Pobrežie tiež podporuje fyzickú aktivitu, hoci by to mala byť len prechádzka na pláži.

Okrem prirodzenej exfoliácie (teda zjemnenia kože), ktorú vaše nohy získajú z piesočnatého povrchu, prechádzky na pláži poskytujú oveľa viac priestoru na zlepšenie stability a kondície ako chôdza na plochom povrchu, trebárs na trávniku. Je to preto, že vaše telo neustále vyrovnáva nestabilitu nerovnomerného povrchu piesku. Účinne pracujú vaše lýtka, stehná a sedacie svaly bez toho, aby ste si to dokonca uvedomovali.

Cvičte v mori

Plávanie v mori je v podstate celotelové cvičenie. Zlepšuje cirkuláciu a zvyšuje odolnosť imunitného systému. Štúdie preukázali, že vitamíny, minerály a aminokyseliny v morskej vode vytvárajú antibiotiká a antibakteriálne účinky, ktoré podporujú imunitu. Okrem toho plávanie v teplej morskej vode aktivuje liečebné mechanizmy organizmu na boj proti chorobám ako sú astma, artritída, bronchitída a zápalové ochorenia, ako aj bolesti svalov a kĺbov.

Pláž je vhodná aj pre vašu pokožku. Vedci tvrdia, že horčík v morskej vode zvyšuje elasticitu kože, hydratuje ju a zlepšuje jej vzhľad. Soľ a chlorid draselný, ktoré sa prirodzene nachádzajú v morskej vode, sú skvelými liečiteľmi. Navyše určité množstvo slnka môže byť dobré pre niektoré kožné choroby, najmä pre psoriázu. Dôvodom je to, že malé množstvo ultrafialového žiarenia zo slnečných lúčov pomáha vysušiť pokožku a podporuje hojenie.

Morský vzduch má tiež prínos pre zdravie. Záporné ióny v morskom vzduchu urýchľujú vašu schopnosť absorbovať kyslík a vyrovnávajú sa hladiny seratonínu, chemickej látky spojenej s náladou a stresom. Čo je dôvod, prečo sa cítite viac bdelý, uvoľnený a energickejší po kvalitnej dovolenke pri mori.

Benefity pre ducha

Byť blízko pri mori výrazne ovplyvňuje duševnú pohodu. Keď sedíte na pláži a počúvate zvuk vĺn, cítite, že morský vánok vám prefúkne vlasy. Vychutnáte si teplo slnka na koži a cítite sa úžasne. Toto pobrežné bzučanie je známe ako talasoterapia, termín vytvorený samotným Hippokratom.

Rytmický zvuk vĺn búšiaci do brehov nám umožňuje meditatívny stav. Výhody meditácie sú ďalekosiahle: znižuje stres stresu, hlboko uvoľní telo, zvýši pocit šťastia, zlepší vnútorný pokoj, spontánnosť a podporuje zvýšenú kreativitu. Navyše vám krátke zastavenie sa pomôže objaviť vaše životné ciele.

Premýšľajte o tom ako o perspektíve: rok strávený v kancelárii a mestskom prostredí skracuje vaše vizuálne obzory - počas celého dňa sa pozeráte na obrazovku a keď sa pozriete hore, váš pohľad na nebo je zarámovaný kancelárskym oknom alebo semaforom. Na pláži je nekonečný horizont mora taký veľký, že takmer (naozaj iba takmer) môžete vnímať krivku zeme. Vizuálne podnety, ktoré váš mozog dostane z tohto pohľadu, doslova otvárajú vašu myseľ novým príležitostiam a skúsenostiam.

Zatiaľ čo sedíte na pláži a premýšľate nad zmyslom života, teplo slnka pracuje vo vašom endokrinnom systéme, čo mu umožňuje vylučovať endorfíny - telové chemické látky pocitu šťastia. Soľ v morskej vode tiež pomáha vašej duševnej pohode tým, že zachováva hladiny melatonínu, tryptamínu a serotonínu v mozgu, ktoré bojujú proti depresii.

Dovolenky pri mori podporujú aj zdravé stravovanie, čo ovplyvňuje váš stav mysle. Vedci zistili, že ľudia, ktorí pravidelne konzumujú ryby, sú menej náchylní žiť v depresii než tí, ktorí sa vyhýbajú morským rybám. Morská strava je nabitá omega-3 mastnými kyselinami. Rovnako esenciálnymi mastnými kyselinami, ktoré podporujú rast mozgových buniek.

Relax naplno

Choďte na pláž každý deň (aj keď počasie nie je ideálne), aby ste využili zdravotné benefity, ktoré vám more prináša. Väčšina hotelov z nášho katalógu sa nachádza pri pláži, takže je ľahké vstať skoro a vychutnať si dlhú prechádzku pri východe slnka. Prechádzky po západe slnka sú naopak skvelým spôsobom, ako sa vyvetrať po dlhom dni plnom opaľovania alebo plážového volejbalu. Navyše, ako sme už spomínali, stále cvičíte.

Zaplávajte si čo najviac a vychutnajte si zdravé výhody slanej morskej vody. Prečítajte si dobrú knihu pri opaľovaní, ale starajte sa o svoju pleť. Využite svoju dovolenkovú polohu a ponúknite svojmu telu morskú diétu, bohatú na omega mastné kyseliny. Dochuťte si svoju rybu s chrumkavým zdravým šalátom.

Najdôležitejšie je odpojenie pracovných zariadení a využitie výhod negatívnych iónov vo vzduchu. V dnešnej spoločnosti vďaka počítačom, televízii a elektronike sme obklopení príliš mnohými pozitívnymi iónmi (voľnými radikálmi). Vypnutie pracovného mobilu a notebooku, teda zvýšenie vystavenia negatívnym iónom zvýši váš imunitný systém, zlepší pozornosť a zmaximalizuje vašu koncentráciu. Navyše budete mať lepší spánok.

Objednajte si aj vy u nás vašu talasoterapiu.

Prečo Cestovná Kancelária Solvex?

certifikát
EN ISO 9001 : 2015
najviac letovísk
v Bulharsku
20 rokov na trhu
každý rok novinky
vo všetkých letoviskách
dostupný delegát
kvalitní a skúsení
zamestnanci
extra zľavy
pre verných klientov

First Minute na email

Odoberajte First Minute a Last Minute akcie CK Solvex do e-mailu

02 / 2100 2100

Po - Pia 9:00 do 20:00

So - Ne 9:00 do 20:00